Czerwona kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa, która od wieków gości na polskich stołach. Jest smacznai bardzo wartościowa pod względem odżywczym. Tradycyjny proces fermentacji mlekowej wzbogaca jej właściwości, czyniąc z niej prawdziwy superfood. W okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, kiszona czerwona kapusta stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Najważniejsze składniki odżywcze czerwonej kapusty kiszonej i ich wpływ na organizm człowieka

Czerwona kapusta kiszona ma imponującą ilość witaminy C – nawet do 180 mg w 100 gramach produktu. To więcej niż dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę! Idąc dalej, proces fermentacji sprawia, że witamina C jest znacznie lepiej przyswajalna niż ta pochodząca ze świeżych warzyw. Bakterie probiotyczne obecne w kiszonej kapuście (Lactobacillus plantarum i Lactobacillus brevis) wspierają pracę układu pokarmowego i wzmacniają odporność.

Najbardziej charakterystyczną cechą czerwonej kapusty kiszonej jest obecność antocyjanów – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. W 100 gramach kiszonki znajdziemy także: potas (około 240 mg), wapń (40 mg), magnez (15 mg) oraz żelazo (0,5 mg). Interesujące jest, że jedna porcja tego warzywa dostarcza zaledwie 19 kcal, co czyni je świetnym dodatkiem do diety redukcyjnej.

Czerwona kapusta zawiera dużo witamin i składników mineralnych

Praktyczne zastosowanie czerwonej kapusty kiszonej w codziennej diecie prozdrowotnej

Tutaj najważniejsze zyski zdrowotne wynikające z częstego spożywania czerwonej kapusty kiszonej:

  1. Wzmocnienie układu odpornościowego
  2. Poprawa trawienia i perystaltyki jelit
  3. Redukcja stanów zapalnych w organizmie
  4. Wsparcie procesu odchudzania
  5. Opóźnienie procesów starzenia się
  6. Regulacja poziomu cholesterolu
  7. Wsparcie pracy wątroby i detoksykacja organizmu

„Kiszonki to skarb polskiej kuchni” – jak mawiają specjaliści od żywienia. Fermentacja mlekowa zwiększa biodostępność składników mineralnych nawet o 50%! Czy możemy wyobrazić sobie zdrowszy dodatek do codziennych posiłków? Trzeba zauważyć, że (w przeciwieństwie do kapusty świeżej) kiszona czerwona kapusta nie powoduje wzdęć.

Proces kiszenia trwa zazwyczaj od 2 do 4 tygodni (zależnie temperatury otoczenia i ilości dodanej soli). Najlepsze efekty zdrowotne uzyskamy spożywając 100-150g kiszonki dziennie: jako dodatek do kanapek, sałatek lub samodzielną przekąskę. Badania wykazują, że częste spożywanie kiszonej kapusty może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia nawet o 35%.

Kapusta kiszona – wartości odżywcze, właściwości i zawielkość składników mineralnych

Czerwona kapusta zawiera mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy

Kapusta kiszona to produkt o bardzo wysokiej wartości odżywczej, mający zaledwie 19 kcal w 100 g. Jest doskonałym źródłem witaminy C (około 30 mg/100 g), witamin z grupy B oraz składników mineralnych, np. potas, wapń i magnez. W procesie fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego, które dobrze wpływają na mikroflorę jelitową. 100 g kapusty kiszonej ma około 3 g węglowodanów, 1,3 g błonnika pokarmowego i 1,1 g białka. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje bioaktywne, które wspierają układ odpornościowy. Kiszona kapusta dostarcza także kwas foliowy, żelazo i mangan. Dzięki procesowi fermentacji składniki odżywcze są łatwiej przyswajalne przez organizm niż w przypadku kapusty świeżej.

Kapusta kiszona jako naturalny probiotyk – zyski dla układu pokarmowego i trawienia

Kapusta kiszona jest naturalnym probiotykiem bogatym w bakterie kwasu mlekowego, które dobrze wpływają na mikroflorę jelitową. Częste spożywanie kapusty kiszonej wspomaga trawienie i pomaga utrzymać zdrową równowagę bakteryjną w jelitach. Za pomocą wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i enzymów, produkt ten wspomaga pracę układu pokarmowego i ułatwia przyswajanie składników odżywczych. Kiszona kapusta ma także witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu.

Trzeba włączyć kapustę kiszoną do codziennej diety, szczególnie w przypadku problemów z trawieniem. Jeden kieliszek soku z kapusty kiszonej dziennie może mocno poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Osoby z nadwrażliwością na histaminę powinny jednak zachować umiar w spożywaniu tego produktu.

Kapusta kiszona i jej właściwości zdrowotne – poznaj zyski dla organizmu

Kapusta kiszona to cenne źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i działa antyoksydacyjnie. Częste spożywanie kiszonej kapusty pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit dzięki zawartości probiotyków. Wspiera proces trawienia i przyswajania składników odżywczych. Dzięki niskiej kaloryczności i zawartości błonnika wspomaga odchudzanie. Kiszonka wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz wpływa dobrze na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w niej składniki mineralne, takie jak potas, wapń i magnez, pozytywnie wpływają na pracę mięśni i układu nerwowego. Idąc dalej sok z kiszonej kapusty łagodzi objawy kaca i wspomaga regenerację wątroby.